Přípravy na invazi čínských automobilů do Evropy

20. 10. 2005
Číňané sondovali ve Frankfurtu nástup levných aut v Evropě. Na přehlídce ve Frankfurtu měly expozice hned tři čínské automobilky. Jedna již v Evropě auta prodává, druhá začne co nevidět a třetí plánuje expanzi na rok 2007. O to drtivější...
Výrobky čínského automobilového průmyslu sice zatím vzbuzují spíše úsměv, jenže totéž platilo před nějakými patnácti lety pro auta z Jižní Koreje. Dnes má nejúspěšnější korejská značka Hyundai čtvrtou největší prodejnost v České republice a očekává postup na třetí příčku. V období leden až srpen vzrostl prodej aut této značky o takřka neuvěřitelných a na našem trhu ojedinělých 40 procent. Kvalita "korejců" se za tu dobu hodně zlepšila a některé modely jsou již srovnatelné s evropskými či japonskými konkurenty.

Čínské automobily hrozí ještě nižšími cenami umožněnými extrémně levnou pracovní silou. Jejich kvalita je až na výjimky mnohem horší než u korejských vozů, ale to se může za několik let změnit.

Jiangling Landwind

Bezostyšná kopie první generace německého vozu Opel Frontera je nyní předmětem žaloby poškozeného výrobce originálu. Od frontery se landwind neliší jen jinými světly a dalšími detaily karoserie, ale také příšerným interiérem z tvrdých plastů a hrubě nekvalitním zpracováním. Jednotlivé díly mají velké a nerovnoměrné mezery, těsnění na oknech nedoléhá. Zato se jako jediný čínský vůz v Evropě již prodává. Dováží ho belgický importér a jeho partneři se starají o náznak servisní sítě. Na výběr je ze tří motorů: benzinových čtyřválců Mitsubishi o objemu 2,0 a 2,4 litru a 2,8litrového turbodieselu Isuzu s nízkým výkonem 92 koní (68 kW). Pohon všech kol a redukční převodovku mají jen silnější provedení. Naopak kožené čalounění, parkovací asistent, litá kola a elektrické ovládání oken a zpětných zrcátek jsou součástí již základní verze, za kterou si dovozce účtuje 14 995 eur, tedy asi 450 000 korun.

Brilliance Zhonghua

Je to nejkvalitnější a nejlépe vypadající čínský automobil, vystavený ve Frankfurtu. Jeho karoserii totiž navrhovalo vyhlášené studio Italdesign slavného Giorgetta Giugiara. Brilliance Zhonghua je sedan velikosti vyšší střední třídy, ovšem prostorný jako auta o dvě třídy menší. Vzadu je kvůli skloněné střeše málo místa nad hlavou, takže se pasažéři vyšší než 185 centimetrů budou dotýkat střešního čalounění. Zato kufr o objemu 550 litrů je obrovský. Dostat se do něj je ale možné jen zevnitř tlačítkem nebo klíčem zvenku. Ani ergonomie interiéru není dokonalá, plasty jsou laciné a nezapadají do sebe. Brilantní vůz to není, ale z prezentovaných čínských produktů má nejvyšší úroveň. I motory 2,0 a 2,4 litru od japonské značky Mitsubishi byly mezi čínskými vozy nejvyspělejší. Přesná cena vozu zatím není známa, avšak měla by být srovnatelná s automobilem Volkswagen Golf, o dvě třídy menším.

Geely Maple

U největšího čínského stánku ve Frankfurtu se ukázalo hned pět různých automobilů. Malý vůz Geely HQ evidentně inspirovaný japonskou předlohou z osmdesátých let, sedany nižší střední třídy a střední třídy Geely CK a Geely FC. Dále se ukázal ještě o trochu větší sedan Marindo nesoucí značku Maple, která je jakousi luxusnější odnoží automobilky Geely. Roli hlavní hvězdy expozice plnila studie pseudosportovního kupé nižší střední třídy CD, vycházející z reálného vozu s bizarním jménem Beauty Leopard (krásný leopard). Kopie postaršího francouzského vozu Citroen ZX se automobilka Geely do Frankfurtu přivézt neodvážila. Všechny vozy poháněly benzinové motory o objemu 1,0 až 1,8 litru, s diesely se zatím nepočítá. Kvalita automobilů byla někde na pomezí mezi dvěma ostatními čínskými vystavovateli, nic přesnějšího se zjistit nepodařilo: exponáty byly zamčené a zástupci značky je odmítali otevřít. Zpracování vypadalo přes okna lépe než u tragického Jianglingu Landwindu, ale některé součásti vozy byly smontovány nezakrytými šrouby. Všechny exponáty měly pravostranné řízení. V Evropě se zatím neprodávají, jejich invaze je naplánována na rok 2007. Podle sdělení zástupců značky však bude kompletní: od východu na západ, Českou republiku nevyjímaje.

Život za úsporu

Vozy všech tří čínských automobilek měly jedno společné: neobvyklé složení výbavy. S výjimkou úplně nejmenších aut neobvykle bohatou škálu komfortních prvků včetně koženého čalounění a naopak minimální bezpečnostní výbavu.

Čínští zákazníci, pro které jsou tyto automobily vyvinuty, bezpečnost jednoduše neřeší. Jsou rádi, že budou patřit mezi 0,8 procenta čínských občanů, kteří si automobil vůbec mohou dovolit.

Krutou zprávou o bezpečnostní úrovni čínských automobilů je německý nárazový test vozu Jiangling Landwind. Přestože jde o kopii Opelu Frontera, po čelním ofsetovém nárazu do deformovatelné překážky v rychlosti 64 km/h by řidič neměl nejmenší šanci na přežití. Přední část vozu se totálně zdeformovala a pronikla do interiéru, sloupek řízení s tvrdou palubní deskou se vymrštil a atakoval řidičovu hlavu. Vystřelený airbag řidiče by při takovém nárazu neměl žádný smysl. Naopak při bočním nárazu hrozilo těžké zranění jeho hlavy. Byl to nejhorší výsledek nárazového testu za celých dvacet let, kdy se jimi německá organizace ADAC zabývá.

Jan Stacha