Tanec kolem Alibaby

20. 08. 2005
Americká internetová firma Yahoo! vstupuje na obrovský čínský trh. Za čtyřicet procent Alibaby zaplatí miliardu dolarů. Jde o zatím největší transakci v historii čínského internetu.
Tanec kolem Alibaby
Za rozhodující podíl dravé firmy z východočínského Chang-čou je Yahoo! připraveno zaplatit v hotovosti. Navíc všechny dosavadní aktivity Američanů v říši středu přejdou pod firmu Alibaba. V jejím čele zůstane dosavadní šéf a zakladatel Jack Ma. Spojená firma bude na domácím trhu největší svého druhu. Yahoo! získá čtyřicet procent akcií a 35 procent hlasovacích práv.

Na rychle rostoucím čínském trhu jsou akvizice mladých domácích podniků spolehlivou cestou k úspěchu. Alibaba pomáhá malým a středním obchodníkům zkontaktovat se mezi sebou a najít odběratele v zahraničí. Provozuje jednak stránky v angličtině alibaba.com, čínské stránky pro domácí klientelu a internetovou aukci taobao.com. Právě poslední doména se stala trnem v oku konkurenčnímu portálu eBay, který v Číně před dvěma lety převzal eachnet.com.

Podle průzkumů převyšuje povědomí Číňanů o domácí Alibabě několikanásobně známost světové elektronické aukce číslo jedna. Projekt Taobao pomáhala Jacku Maovi rozběhnout japonská Softbank, dnes druhý největší akcionář Alibaby a největší akcionář Yahoo Japan. Taobao je zákazníky oceňováno především díky platebnímu terminálu AliPay provozovanému ve spolupráci s čínskými bankami. O prvenství ve vyhledávání se internetový loupežník bude muset utkat s domácí konkurencí baidu. com.

Internetová firma s pilným mravenečkem ve znaku loni utržila 68 milionů dolarů. Její hodnota se po vstupu Yahoo! odhaduje na čtyři miliardy dolarů.

Kdo je Alibaba

Nejen slavný loupežník ze Šahrazádiných vyprávění, ale od roku 1999 také čínský internetový portál. Zakladatel Jack Ma vystudoval angličtinu na univerzitě v Chang-čou a začínal jako učitel. V roce 1995 se poprvé podíval do Spojených států, kde se seznámil s internetem. Po návratu si vypůjčil dva tisíce dolarů a založil China Pages, první internetovou společnost v Číně. Šlo o katalog čínských podniků usilujících o zakázky v zahraničí. Krátce pracoval pro čínské ministerstvo zahraničního obchodu, kde řídil sekci elektronického podnikání. Při svém tažení proti internetu čínská vláda v roce 1997 web na dva roky zablokovala. Jack Ma začal znovu. Od několika bank získal úvěr a spustil Alibabu.

Jitka Vlková