"Čínský Google" velkolepě vstoupil na burzu

10. 08. 2005
"Čínský Google" velkolepě vstoupil na burzu
Vstup největšího čínského webového vyhledávače Baidu.com na akciový trh v USA byl nejokázalejším debutem akcií zahraniční firmy na Wall Street a zastínil i loňský vstup emise amerického rivala Google na trh.

V zájmu investorů o Baidu.com se projevila přitažlivá kombinace Číny jako rychle rostoucí ekonomiky a internetu. Akcie podniku proto kupovali investoři z celého světa. Pekingskou firmu někteří označují za potenciální čínský Google díky tomu, že využití internetu v nejlidnatější světa rychle roste.

Americké akcie Baidu.com (ADS) vstoupily na trh Nasdaq s cenou 27 dolarů a vzrostly v jednu chvíli o 450 procent na 151,21 dolaru. V závěru dne emise snížila zisk na 354 procent při ceně 122,54 dolaru.

Analytici ale připomínají, že se v nákupním zájmu o Baidu.com projevily také zájmy spekulantů, kteří předpokládají, že se z firmy stane asijský Google.

Šlo o největší zisk prvního dne na trhu, kterého kdy zahraniční firma v USA dosáhla. V seznamu amerických akciových debutů, který zpracovává společnost Dealogic, se tak Baidu.com umístila na prvním místě. Zároveň šlo o největší jednodenní zisk akciové emise za pět let.

Americký Google provozuje největší internetový vyhledávač na světě a v čínské Baidu má 2,6 procenta. Po prvotní nabídce akcií má pět let mladá Baidu.com tržní hodnotu čtyři miliardy dolarů. Proti Google s tržní hodnotou 82 miliard je to ale jen zlomek, napsala agentura Reuters.

DigiWeb.cz