PPF má asi první čínskou zakázku za 600 mil. Kč

08. 07. 2005
"Vypadá to, že jsme poprvé uspěli," řekl Blaško novinářům. O úspěchu PPF se předtím zmínil i premiér Jiří Paroubek.

Blaško uvedl, že pohledávky finanční skupina PPF odkoupí od agentury Cinda, což je jedna ze čtyř čínských konsolidačních agentur. Podle Blaška bylo v tendru devět uchazečů. Čínská vláda má podle něj zájem na ozdravění finančního trhu. Podle odhadu analytiků je v Číně na deset trilionů korun špatných pohledávek.

PPF otevřela v Pekingu reprezentační kancelář koncem loňského roku. V Číně mapuje situaci. Jejím strategickým záměrem je v budoucnu zavést systém půjček. To je však podle Blaška ještě dlouhá cesta. PPF má zájem také kapitálově vstoupit do některé čínské banky. Jednání jsou však na začátku.

PPF chce spolupracovat i na záměru čínského výrobce televizorů Changhong Electric Appliance, který chce v České republice postavit závod na výrobu televizorů. Premiér Jiří Paroubek dnes potvrdil, že snaha čínské firmy, která je druhým největším výrobcem televizorů na světě, má podporu české vlády.

PPF patří k největším finančním skupinám v České republice a spravuje majetek za zhruba 170 miliard korun. Vlastní například Českou pojišťovnu, Home Credit, eBanku či PPF banku. Vedle ČR je skupina PPF aktivní na Slovensku a v Rusku a připravuje další zahraniční expanzi.

CTK