Čínská média budou do tří let soukromá

15. 06. 2005
Do roku 2008 chce Čína privatizovat poslední branži, kterou dosud drží stát pevně v rukou: média. Tento sektor je už dnes čtvrtým největším odvětvím v rámci hospodářství.
Loni docílily televize, internetové služby, kina, nakladatelství, reklamní agentury a noviny obrat ve výši 32 miliard eur.

Představa, že privatizace médií rovná se svobodná média, ale neodpovídá skutečnosti. Týdeník Der Spiegel píše, že pracovníky sdělovacích prostředků nyní volá komunistická strana k intenzívním školením: hlásání kursu strany zůstane vlasteneckou povinností.

O privatizaci médií, které stát zatím kontroluje udělováním licencí, se zmiňuje "Modrá kniha médií 2004 - 2005", představená Centrem pro média na univerzitě Čching-chua.

Tříletá lhůta byla zvolena i proto, že v roce 2008 bude Čína pořádat olympiádu a chce se představit jako moderní země.

Základy položila vláda už loni. Chuej Pao-kou, ředitel zmíněného centra, řekl listu Die Welt, že už loni vznikly první mediální koncerny. Příští rok skončí doba ochrany mediálního trhu sjednaná v rámci přístupových podmínek Číny ke Světové obchodní organizaci. Od roku 2007 tak bude moci na čínský trh vstupovat zahraniční kapitál, o rok později vzniknou i první mezinárodně organizované mediální konglomeráty.

Zatím probíhají "průzkumy bojem". Na burzu už vstoupil jeden pekingský magazín pro mládež. Německé nakladatelství Axel Springer dostalo možnost navázat spolupráci s nakladatelstvími, tiskárnami i distributory tisku. Své výsadní postavení a tržní náskok si německé nakladatelství zajistilo tím, že už druhým rokem udržuje v Číně kontaktní kancelář v Šanghaji.

Na trhu tištěných médií už začal tvrdý konkurenční boj. V Číně vychází 2119 novin, z toho 947 deníků. Dále pak 9074 titulů časopisů a magazínů. Společně ale mají jen čtvrtinu z reklamního koláče. Nejvíce získají elektronická média, hlavně televize. Ovšem stále větší podíl mají internetové služby a mobilní operátoři. Zisky z reklamy tištěných médií trvale klesají. Z toho odborníci na hromadné sdělovací prostředky odvozují, že po privatizaci z trhu zmizí nejméně třetina novin.

Noviny a časopisy se proto stále ještě financují ze dvou třetin z prodejní ceny. Třetinu z celkových částek vydaných na inzerci na sebe stahuje 570 knižních nakladatelství, které loni vydaly na 190 tisíc knih.

Hospodářské noviny, 15.6.2005, autor: (pen)