Miliony Číňanů nemají vodu

24. 11. 2005
Obyvatelé jednoho z nejchladnějších čínských měst, kde byla uzavřena voda z obav před chemickým znečištěním, se snaží urychleně opustit město.
Na letištích a vlakových stanicích se vytvářejí velké tlačenice, uvedl jeden svědek ve středu pro agenturu Reuters. "Každý se snaží opustit Harbin a je velmi obtížné sehnat lístky, podobně jako v období lunárního Nového roku," řekl místní manažer agentuře Reuters.Kohoutky byli v Harbinu, hlavním městě severovýchodní provincie Chej-lung-ťiang uzavřeny v úterý o půlnoci poté, co již začala nákupní panika. Lidé pak v krátké době vykoupili všechny zásoby balené vody a trvanlivých potravin.

Při nehodě zahynulo pět lidí

K explozi v chemické továrně ve městě Ťi-lin poblíž metropole provincie Chej-lung-ťiang Harbinu došlo 13. listopadu. Zahynulo při ní pět lidí a dalších 10.000 muselo být evakuováno. Příčinou nehody byla prý lidská chyba. Neštěstí způsobilo znečištění částečně zamrzlé řeky Sung-chua, která je hlavním zdrojem vody pro Harbin. Mezi uniklými chemickými látkami je i benzen. Zatím nejsou žádné náznaky, že by se tato jedovatá hořlavá kapalina dostala do vodovodního systému města, sdělil zaměstnanec harbinského úřadu životního prostředí Wang. Oznámení o chystaném přerušení dodávek vody vyvolalo již počátkem tohoto týdne paniku mezi obyvateli města, kteří začaliskupovat vodu v láhvích, ale také limonády či mléko ze supermarketů. Voda byla odstavena v úterý v poledne místníhočasu, podle prvních zpráv na čtyři dny. Zprávy o čtyřdenní lhůtě nicméně úřady prý později odvolaly, což podle mluvčího místnívlády znamená, že odstávka potrvá déle.

Bez vody se musejí obejít miliony lidí

Vyučování ve školách bylo přerušeno do 30. listopadu "kvůli obavám, že nemohou být zajištěny potřebné hygienické podmínky a stravování", napsala agentura Nová Čína. Pro nemocnice a některé obytné čtvrti je voda čerpána ze studní. Harbin je jedno z nejchladnějších míst v Číně, kde noční teploty tento týden klesají k minus 12 stupňům Celsia.Společnosti, které zabezpečují vytápění párou, již byly vyzvány, aby si zajistily dostatečné zásoby vody ze studní, a nepřerušily tak dodávky tepla. Podle agentury AP odstávka vody postihuje "pouze" město, kde žije 3,8 milionu lidí, nikoli celou devítimilionovou harbinskou aglomeraci. Mnoho obyvatel se kvůli nastalé situaci snaží Harbin opustit a letiště a železniční nádraží jsou podle svědků přeplněná. "Každý chce z Harbinu odjet, takže je velmi těžké sehnat lístky," řekl agentuře Reuters manažer místní továrny.

Harbin byl postaven koncem 19. století jako středisko při hranici s Ruskem a je známý starou ruskou a evropskouarchitekturou. Proslulý je rovněž místní zimní festival, při němž jsou velké kusy ledu z řeky Sung-chua používány k vytvoření kopiíznámých budov a uměleckých děl v městských parcích. Nyní zamořená řeka Sung-chua po několika stech kilometrech na čínském území pokračuje v toku do Ruska. Neštěstí zdůraznilo povážlivý stav čínských zásob vody. O jejich omezené zdroje soupeří 1,3 miliardy obyvatel, továrny azemědělský sektor, zatímco vláda varuje, že všechny velké čínské řeky jsou nebezpečně kontaminované.

CTK,Reuters