Číňané chtějí investovat v Rožnově

12. 12. 2005
Čínští investoři hned na úvod návštěvy na vsetínském úřadu práce uvedli, že mají zájem investovat peníze do rožnovské společnosti TCT vyrábějící televizní obrazovky. Investice by měla během roku v regionu přinést dalších pět set až osm set nových pracovních míst.

Podle českého ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha tato investiční dohoda navazuje na smlouvu o ochraně a podpoře vzájemných investic, kterou ve čtvrtek podepsali čínský premiér Wen Ťia-pao a jeho český protějšek Jiří Paroubek.

Ve Zlíně se Číňané setkali s představiteli kraje, zástupci hospodářské komory, místních firem a podnikatelů. Hovořilo se například o partnerství regionu s některou z čínských provincií. "Říkáme ano hospodářské spolupráci, i když mohu jen těžko v dané chvíli srovnat váš kraj s konkrétní oblastí v Číně. Ale určitě budeme hledat," přislíbil čínský ministr.

Zlínský kraj hodlá v příštím roce vyslat do Číny regionální hospodářskou misi. "Čína je světovou velmocí s obrovským ekonomickým potenciálem. Naše firmy a podnikatelé by měli dostat šanci na tomto jejím vzestupu participovat," podotkl hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš.

Číňany uchvátil výtah a panoramaZástupci nejlidnatější země světa se dočkali i méně oficiálních bodů v doslova našlapaném programu návštěvy. Zážitkem se pro ně stala například jízda legendárním Baťovým výtahem v budově jedenadvacítky.

"Na naše hosty rovněž zapůsobil výhled na panorama města," upozornil Lukáš. Ve druhém patře mrakodrapu pak čínský ministr práce zapózoval fotografům a zapsal se do pamětní knihy.

Závěr návštěvy se odehrál na Uherskohradišťsku. Kromě návštěvy uherskohradišťské radnice a Slováckého muzea si mohli čínští hosté prohlédnout velehradskou baziliku a v nedalekém vinném sklípku ochutnat místní vína.

Zdroj: MF Dnes