Týdenní souhrn čínských událostí 14.11. - 20.11.

17. 11. 2005
14.11.2005 Čínské úřady oznámily, že tamní vědci již mají „vakcínu proti ptačí chřipce viru přenositelného na člověka“ a její schválení je nyní jednacím bodem v Čínské akademii věd, těsně před přistoupením ke klinickým testům. Krátce poté by měla být zahájena velkovýroba. Přednostně bude k dispozici zaměstnancům drůbežáren, zdravotnickému personálu a ostatním rizikovým skupinám obyvatel.

Generální konzulát USA v Kantonu (Guangzhou) 13.11. vydal na základě důvěryhodných informací varování, že americké instituce a cíle častých návštěv amerických turistů ve městě se mohou stát terči teroristického útoku. O původu hrozby se konzulát v internetovém varování nevyjádřil.

Čína zahájí 1.1.2006 provoz prvního celostátního digitálního televizního kanálu. Oznámila to 16.11. agentura Nová Čína (Xinhua). Při jeho vybudování bude strategickým partnerem japonská firma Macušita. Tento televizní kanál jménem „TV Vysoké rozlišení“ (Gaoqing yingshi) bude provozovat firma „Ústřední digitální televizní média“, dceřinná společnost čínské státní televize CCTV. „TV Vysoké rozlišení“ již od září zkušebně vysílá ve městě Hangzhou, její příjem je možný za měsíční poplatek 120 yuanů (asi 360 Kč).

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger navštívil ve dnech 14. až 17. listopadu Čínu. 16.11. měl přednášku na pekingské univerzitě Qinghua, v níž vyzýval čínské studenty, aby ocenili význam osobních svobod. Využil k tomu příkladu americké černošské aktivistky Rosy Parksové, která zemřela minulý měsíc. Ta se proslovila svým zásadovým postojem proti rasové segregaci, když v roce 1955 odmítla uvolnit místo v autobuse bílému cestujícímu. Schwarzenegger se v Pekingu také setkal s místopředsedou vlády Hui Liangyuem.

Taiwanská „Nadace pro vztahy přes úžinu” zaslala 14.11. svému pevninskému protějšku, „Asociaci pro vztahy přes úžinu“, dopis ohledně plánované cesty předsedy čínské „Státní kanceláře pro taiwanské záležitosti“ Chen Yunlina na Taiwan, v němž vyzvývá k dojednání návštěvy na rovnoprávném základě mezi oběma nevládními organizacemi nebo přímo mezi pevninskými a taiwanskými úřady. Vládní „Demokratická pokroková strana“ podmiňuje souhlas s návštěvou, kterou iniciovala opoziční Národní strana (Guomin dang), dodržením zásad vzájemné úcty a rovnoprávnosti. Národní strana by musela zajistit, že nepřipustí hanobení Taiwanu, a čínská strana by měla v zájmu rovnoprávnosti pozvat na pevninu předsedu taiwanského vládního „Výboru pro záležitosti pevniny“ Jaushieh Josepha Wu (Wu Zhaoxie). Při nedávné návštěvě ředitele Čínské turistické asociace Shao Qiweie byly údajně na místech, kam přijel, odstraňovány taiwanské vlajky a portréty prezidenta Chen Shui-biana. Na tiskové konferenci 16.11. mluvčí Státní kanceláře pro taiwanské záležitosti Li Weiyi k návštěvě Chen Yunlina několikrát zopakoval, že je pouze otázkou vztahů mezi Komunistickou stranou Číny a Národní stranou, doufá, že taiwanské úřady se k ní postaví věcně a „nebudou jí bránit z důvodů, které žádnými důvody nejsou.“ 17.11. taiwanský „Výbor pro záležitosti pevniny“ oznámil, že Chen Linyunovu návštěvu vzhledem k neochotě pevninských úřadů k jednání nepovolí.

Otázka Chen Yunlinovy návštevy se stala součástí politických bojů na Taiwanu, kde právě začala kampaň před volbami taibeiského starosty. Tím je v současnosti předseda Národní strany Ma Ying-chiu. Volby se uskuteční první víkend v prosinci.

Americký prezident Bush v předvečer své návštěvy Číny 16.11. v Tokiu řekl, že Čína by měla svým občanům poskytnout více politických svobod, a vyzdvihl Taiwan jako vzor úspěšné demokratické společnosti. Již dříve na tiskové konferenci za účasti japonského premiéra Koizumiho prohlásil, že všestranný rozvoj svobodné společnosti přinesl Taiwanu prosperitu a svobodná společnost je i v čínském národním zájmu. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liu Chaojian v prohlášení zdůraznil, že Taiwan není suverénní stát.

Někteří američtí kongresmeni žádají po prezidentu Bushovi, aby naléhal na čínské politiky ohledně propuštění čínského učence a významné postavy demokratického hnutí Yang Jianliho. Ten byl zatčen v roce 2002 a odsouzen za špionáž a nedovolené překročení hranic k 5 letům vězení. Yang Lijian má trvalý pobyt v USA a účastnil se demonstrací na náměstí Tiananmen v roce 1989.

19.11. prezident Bush dorazil do Pekingu. 20.11. se zúčastnil bohoslužby v pekingském protestantském kostele a setkal s čínským prezidentem Hu Jintaem. Hu Jintao slíbil pracovat na snížení čínského obchodního přebytku s USA a usilovat o zmírnění rozporů mezi oběma zeměmi. Přijal také pozvání do USA, kam by měl přijet příští rok. Hu Jintao a George Bush se setkali tento rok už popáté. Americký prezident znovu vyzval Čínu, aby svým občanům poskytla více politických, náboženských a společenkých svobod. Během jeho přítomnosti byl podepsán kontrakt čínských aerolinií s firmou Boeing na nákup 70 letounů typu B 737 v hodnotě 4 miliard dolarů.

Čínský ministr zahraničí Li Zhaoxing 15.11. na konferenci Asijsko-pacifického ekonomického sdružení (APEC) v jihokorejském Pusanu znovu vytkl japonským politikům návštěvy chrámu Jasukuni a vyzval Japonsko, aby se poučilo od Německa. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Qin Gang už 14.11. vyloučil, že by mohlo v rámci konference dojít k setkání vrcholných čínských a japonských představitelů.

Čínský velvyslanec při OSN Wu Guangya 14.11. poskytl rozhovor japonské agentuře Kjódó, v němž se vyjádřil k otázce rozšíření Rady bezpečnosti OSN, jednomu z nejspornějších bodů reformy OSN. Wang Guangya zmínil, že možným řešením by bylo, pokud by se Japonsko nestalo stálým členem, ale usilovalo by o reformu volebního systému nestálých členů, která by mu umožnila mít delší mandát než běžní nestálí členové (v současnosti 2 roky), tj. stát se jakýmsi „členem s povoleným stálým členstvím”.

Čínská vláda oznámila 15.11., že do konce roku uzavře na 4000 uhelných dolů nesplňujících bezpečnostní předpisy, aby zamezila dalším důlním neštěstím. V letošním roce byly již dozorovými orgány provedeny kontroly ve více než 12 000 dolech, z nich 70 % bylo nevyhovujích. Řada dolů již byla za závadný stav různou měrou potrestána.

Čínské ministerstvo zdravotnictví 16.11. oznámilo, že u tří pacientů byl potrvzen výskyt ptačí chřipky, z toho dva jsou z provincie Hunan, jeden z provincie Anhui. Již předtím byly u devítiletého chlapce z provincie Hunan, jehož sestra minulý měsíc zemřela s příznaky podobnými ptačí chřipce, nalezeny protilátky proti viru ptačí chřipky. Chlapec se již uzdravil. Příčinu smrti jeho sestry možná nebude možné s jistotou určit, je právě předmětem zkoumání expertů ze Světové zdravotnické organizace (WHO), stejně jako další případy podezření na onemocnění ptačí chřipkou. Šestice zástupců WHO se zabývá již od pondělí také podezřením na ptačí chřipku u jedné pracovnice drůbeží farmy v provincii Liaoning, kde došlo k mnoha výskytům choroby u domácího ptactva.

17.11. Čínské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že další případy ptačí chřipky, způsobené nebezbečným virem H5N1, byly zjištěny u drůbeže v Hetianu v autonomní oblasti Xinjiang a v Xiaoganu v provincii Hubei. V Xiaoganu byla uhynulá drůbež s podezřením na ptačí chřipku zjištěna již 5.11., v Xinjiangu hygienická kontrola zjistila výskyt nejasných úhynů ptáků na drůbežích jatkách.

18.11. byla oznámena další ohniska nákazy u drůbeže ze Xiaoyi v provincii Shanxi, kde již byl příslušnou laboratoří potvrzen výskyt viru H5N1, a z Urumqi, hl. m. Ujgurské AO Xinjiang, kde se zatím jedná o podezření na nákazu tímto virem.

19.11. oznámilo čínské ministerstvo zemědělství potvrzený výskyt nákazy virem H5N1 u drůbeže v Daurské autonomní korouhvi Molidawa v AO Vnitřní Mongolsko a ve městě Shishou v provincii Hubei.

ÚV KS Číny uspořádal 18.11. v pekingské Síni lidu fórum na památku 90. výročí narození Hu Yaobanga, který byl v letech 1981 až 1987 generálním tajemníkem strany. Hu byl donucen rezignovat pod tlakem konzervativců a jeho náhlá smrt v roce 1989 byla hlavní spouští nepokojů, které vyvrcholily krvavým rozehnáním studentů na náměstí Tiananmen. Hlavní projev na vzpomínkovém fóru přednesl viceprezident ČLR Zeng Qinghong. Vyzdvihl v něm zásluhy Hu Yaobanga o čínskou revoluci, rozvoj čínského socialismu a zahájení a pokroky politiky otevření a reforem. V předvečer vzpomínkové akce však KS Číny zredukovala počet pozvaných z více než tisíce na 350, aby příliš velký rozměr vzpomínky na kontroverzního politika nevyvolal neklid. Mezi původně pozvanými, kteří byli vyškrtnuti, jsou i blízcí Hu Yaobangovi spolupracovníci liberálního smýšlení, jejichž pozvání žádala i rodina, například bývalý Mao Zedongův tajemník Li Rui, bývalý šéfredaktor deníku Renim Ribao Hu Jiwei, bývalý ministr propagandy Zhu Houze ad.

Připraveno podle čínských zpravodajských serverů. V originální jazykové mutaci můžete číst zde.

Jiří Hudeček;Martin Kříž (jiri.hudecek@cinsky.cz;martin.kriz@cinsky.cz)