Týdenní souhrn čínských událostí 17.-23.10. 2005

23. 10. 2005
Z čínských zpravodajských serverů
Japonský premiér Džúničiró Koizumi navštívil dne 17.10. svatyni Jasukuni. Je to již popáté od jeho nástupu do funkce. Čínský ministr zahraničních věcí Li Zhaoxing naléhavě povolal japonského velvyslance v Pekingu Korešige Anamiho, aby mu přečetl prohlášení čínského ministerstva zahraničí, jednoznačně odsuzující tento čin premiéra Koizumiho. V prohlášení se říká, že čínskou vládu i lid hluboce rozhořčil tento chybný krok, bezohledně zraňující city a důstojnost lidu poškozených zemí, a vyjadřují vůči němu zásadní odpor.

Den nato čínské ministerstvo zahraničí oznámilo, že po návštěvě premiéra Koizumiho ve svatyni Jasukuni ruší plánovanou cestu japonského ministra zahraničí Nobutaky Mačimury do Pekingu. Ve stejný den vykonala obřadní návštěvu svatyně Jasukuni, kde jsou uctíváni i japonští váleční zločinci třídy A, delegace 101 členů japonského parlamentu různé politické příslušnosti.

Vedoucí čínského úřadu pro kosmický výzkum dal 17.10. najevo, že Čína plánuje zvládnout technologii výstupu kosmonautů z kabiny a spojení vesmírných lodí a hodlá v roce 2007 uskutečnit první výstup kosmonautů do volného prostoru. Vedoucí čínské Kanceláře pro kosmické lety s posádkou Tang Xianming na tiskové konferenci řekl, že cílem třetí etapy čínského programu kosmických letů s posádkou je vybudování stálé vesmírné stanice.

Ve věku 100 let zemřel 17.10. v Šanghaji jeden z nejvýznamnějších čínských spisovatelů 20. století, místopředseda Svazu čínských spisovatelů Ba Jin, jehož románová sága "Rodina" byla přeložena i do češtiny.

Ministr obrany USA Donald Rummsfeld přijel 18.10. do Pekingu na státní návštěvu. Je to jeho první cesta do Číny za pět let působení ve funkci. 19.10. se setkal s čínským prezidentem Hu Jintaem a ministrem obrany Cao Gangchuanem. Cao Gangchuan popřel, že by Čína zamlčovala výši svých výdajů na obranu. Rummsfeld navštívil štáb druhé dělostřelecké divize, což je oddíl čínské armády disponující strategickými řízenými hlavicemi. Náčelník divize Jie Zhiyuan označil za zcela neopodstatněné nedávné veřejné vyjádření jiného čínského generála, který prohlásil, že pokud by USA vstoupily do taiwanského konfliktu, Čína by proti USA použila jaderné zbraně. Jie Zhiyuan řekl, že čínská doktrína zakazuje použít jaderné zbraně jako první.

Taiwanský prezident Chen Shui-bian označil 18.10. návrh "Zákona na podporu míru mezi břehy Taiwanské úžiny", který předložila opoziční Lidová strana (Qinmin dang, People First Party), za "Taiwanskou verzi Protiseparatistického zákona" a prohlásil, že v žádném případě nedovolí jeho přijetí. Jak dále řekl, tento návrh závažně omezuje svobodu volby budoucnosti Taiwanu, není to "Zákon o míru", ale "Zákon o kapitulaci". Chen Shui-bian dokonce vyzval zákonodárce za vládní Demokratickou pokrokovou stranu, aby kvůli tomuto zákonu "prolévali krev, pokud to bude třeba."

"Bílou knihu o budování čínské demokracie" zveřejnil 19.10. čínský kabinet. Budování demokracie má i nadále probíhat pod vedením Komunistické strany Číny. Jde o první vládní dokument o budování demokratického politického systému. Má dvanáct oddílů, například o systému shromáždění lidových zástupců, systému politických poradních orgánů, národnostní autonomii, demokratických volbách na místní úrovni ad.

V autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko se vyskytla epidemie ptačí chřipky. Podle zprávy agentury Nová Čína z 19.10. bylo ve vesnici poblíž hlavního města Huhhotu nalezeno asi 2600 uhynulých ptáků, kteří se nakazili virem H5N1. Nebylo však oznámeno, o jaký druh ptáků se jedná.

Pokud se v Ćíně vyskytne případ přenosu ptačí chřipky mezi lidmi, uzavře své hranice, prohlásil 23.10. vysoký úředník čínského ministerstva zdravotnictví. Podle státem řízených médií je prvotní povinností záchrana životů a prevence šíření epidemie, i když by uzavření hranic přineslo závažné ekonomické dopady. Asijská rozvojová banka vypočítala, že pokud by se vyskytla i méně závažná nákaza ptačí chřipkou mezi lidmi, přivodí to ekonomické škody nejméně ve výši 100 miliard dolarů. Hongkongské úřady již minulý týden oznámily, že pokud se v Číně vyskytne případ šíření ptačí chřipky mezi lidmi, uzavře hranice s pevninskou Čínou.

Na Vatikánský synod, kterého se účastní na 250 biskupů z celého světa, se nedostavili čtyři čínští biskupové, jak bylo oznámeno tuto sobotu, 22.10.2005. Tito biskupové vyjádřili v dopise konferenci naději, že stát svatého stolce a Čína navážou co nejdříve diplomatické styky. Čínská strana již dříve oznámila, že důvodem neúčasti čínských biskupů je taiwanská otázka, a oficiální místa vyjádřila znepokojení nad jednostranným pozváním do Vatikánu. Konference se zúčastnili biskup hongkongské diecéze Joseph Zen Ze-kiun, gaoxiongský biskup kardinál Paul Shan Kuo-hsi a zástupce taiwanské biskupské konference Lin Chi-nan.

Čína hodlá investovat 150 milionů yuanů (asi 450 mil. korun) do vybudování 1,5 km dlouhé pokusné trati pro nízkorychlostní magnetický vlak. Stavba by měla začít příští rok v Šanghaji. Pokud budou pokusy úspěšné, byla by koncem příštího roku zahájena stavba 20 km dlouhé nízkorychlostní magnetické dráhy do areálu chystané výstavy EXPO 2010.

Připraveno podle čínských zpravodajských serverů. V originální jazykové mutaci můžete číst zde.

Jiří Hudeček, Martin Kříž (jiri.hudecek@cinsky.cz, martin.kriz@cinsky.cz)