Týdenní souhrn čínských událostí 5.12. - 11.12.

12. 12. 2005
Slavný čínský spisovatel reportážní literatury Liu Binyan刘宾雁 zemřel 5.12. po 18 letech v exilu ve věku 80 let v americkém New Jersey. Liu Binyanovi byl za veřejnou kritiku vojenského zásahu proti demokratickému hnutí na náměstí Tianan Men v roce 1989 čínskými úřady znemožněn návrat do vlasti. Liu Binyan v době své vážné nemoci vícekrát žádal pekingskou vládu o povolení návratu na léčení, ale byl vždy odmítnut.

Čínský koncern PetroChina 5.12. kvůli znečištění řeky Songhua Jiang po výbuchu chemičky ve městě Jilin odvolal generálního ředitele Jilinské petrochemické společnosti, která továrnu vlastní, Yu Liho. Yu Li je po řediteli čínského Úřadu pro ochranu životního prostředí druhý funkcionář odvolaný kvůli výbuchu. 7.12. čínské úřady daly najevo, že budou přísně hledat, kdo nese za výbuch zodpovědnost, a byla pro to založena zvláštní vyšetřovací skupina. Den předtím byl ve svém bytě nalezen mrtev místostarosta Jilinu Wang Wei. Důvod smrti není znám. Wang Wei po výbuchu v továrně řídil na místě záchrané práce a komunikoval s médii, přičemž zdůrazňoval, že výbuch nezpůsobil znečištění.

Japonský premiér Džúničiró Koizumi kritizoval 5.12. Čínu za to, že odložila summit Čína – Japonsko – Jižní Korea. Zdůraznil, že čínské a korejské zneužívání jeho návštěv chrámu Jasukuni k diplomatickým hrám je odsouzeno k nezdaru. Čínské ministerstvo zahraničí 4.12. oznámilo, že s přihlédnutím k současné atmosféře a podmínkám odkládá 7. summit čínských, japonských a jihokorejských státníků na „vhodnější dobu“.

Po velké porážce vládní Demokratické pokrokové strany (DPP) ve víkendových taiwanských komunálních volbách prezident Chen Shuibian prohlásil, že tuto překážku překoná. Výzkumy veřejného mínění však 5.12. ukázaly, že se své zodpovědnosti jen těžko zřekne a z „modrého“ (opozičního) i „zeleného“ (vládního) tábora zaznívá volání po prezidentově omluvě. S jeho prohlášením, že se bude snažit poračovat beze změn, vyjádřilo spokojenost jen 21 % dotázaných, což je rekordně málo. Počet nespokojených dosáhl rovněž rekordních 62 %. Průzkumy dále odhalily, že i když se předseda DPP Su Chen-chang vzdal své fuknce, pouze 6 % respondentů má za to, že by za porážku ve volbách měl nést odpovědnost on, zatímco celých 56 % souhlasí s tvrzením, že za porážku nese odpovědnost prezident Chen Shui-bian. 7.12. v podvečer předsednictvo DPP vybralo po půldenním jednání Lü Hsiu-liana na místo úřadujícího předsedy. Po zasedání řekl Lü Hsiu-lian novinářům, že na vzniklou situaci nebyl vůbec připraven. Podle stanov DPP bude nový předseda vybrán do jednoho měsíce.

Evropská firma Airbus uzavřela 5.12. v Paříži dohodu s Čínou, že jí prodá 150 letadel pro střední tratě řady A 320 v hodnotě 9,7 miliardy amerických dolarů v katalogových cenách (podle listu le Monde bude konečná cena kolem 7,6 miliard USD). Čínský premiér Wen Jiabao a francouzský premiér Dominique de Villepin byli svědky podpisu kontraktu na francouzském úřadu vlády. Dohodu podepsali generální ředitel Airbusu Gustave Humbert a prezident Čínského podniku zahraničního obchodu s leteckým materiálem Li Hai. Premiér Wen navštívil 4.12. centrálu Airbusu ve městě Toulouse a zúčastnil se podpisu memoranda o spolupráci mezi oběma firmamy. Memorandum navrhuje založit v Číně továrnu Airbusu, v níž by mohla být dokončována montáž modelů A 320. Definitivní rozhodnutí padne v příštím půlroce. Kromě tohoto kontraktu byly během Wenovy návštěvy Francie podepsány dohody o společné výrobě nového šestitunového vrtulníku Eurocopter od roku 2011, čínském nákupu telekomunikačního satelitu od firmy Alcatel a francouzském financování výstavby vysokorychlostní tratě Shijiazhuang – Taiyuan. Celková hodnota podepsaných smluv činí asi 9 miliard euro.

Čínské statistiky zveřejněné 6.12. ukazují, že čínský vývoz automobilů poprvé překročil dovoz. Úřady upozorňují, že čínský automobilový průmyslu se bude muset vyrovnat s přebytkem výrobních kapacit. Čína vyváží především nákladní automobily a levné vozy, dováží hlavně drahé automobily, zejména luxusní limuzíny z USA, Japonska a Evropy.

Čína 6.12. popřela závěr Zvláštního zpravodaje OSN pro mučení Manfreda Nowaka, že v Číně běžně dochází k mučení. Peking povolil Nowakovi návštěvu Číny po téměř deseti letech vyjednávání. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí prohlásil, že Nowakovy závěry nejsou v souladu se skutečností. Úřady dále vyjádřily přání, aby Nowak opravil své chybné zjištění.

Čínské ministerstvo zdravotnictví 6.12. večer oznámilo, že v okrese Ziyuan v Zhuangské autonomní oblasti Guangxi byla zjištěna nákaza virem ptačí chřipky u desetileté dívky. Je to již čtvrtý případ nákazy u lidí za poslední dva měsíce. Pacientka je momentálně v nemocničním léčení. 8.12. byl potvrzen výskyt nákazy u pacientky v okrese Heishan v provincii Liaoning, pátý případ lidské nákazy. Předběžné testy na virus H5N1 byly u jednatřicetileté pacientky negativní, ale 5.12. byl v Čínském centru pro prevenci nemocí výskyt viru potrvrzen.

Hongkongský list South China Morning Post přinesl 7.12. zprávu, že pekingské vláda možná naznačuje, že by se v roce 2017 mohly v Hong Kongu konat přímé volby, aby získala na svou stranu demokratické poslance. V Hong Kongu proběhly 4. 12. desetitisícové demonstrace na podporu požadavku, aby byl stanoven časový plán zavedení všeobecných přímých voleb do místního parlamentu a na post hlavního správce.

Francouzská pobočka organizace Reportéři bez hranic společně s Francouzským fondem 7.12. na tiskové konferenci vyhlásily ceny za obranu svobodného zpravodajství za rok 2005. Jedním ze čtyř oceněnených je i vězněný čínský novinář Zhao Yan, který získal cenu „Nezávislý novinář roku“ jako podporu a ocenění jeho práce, úcty k svobodě tisku a neústupnosti v jejím hájení. Zhao Yanovi je 43 let, je pekingský zláštní zpravodaj amerických novin The New York Times a redaktor časopisu „Čínské reformy“. O okolnostech jeho zatčení blíže viz tento článek. 8.12. mluvčí čínského ministerstva zahraničí na tiskové konferenci k této věci řekl: „Jaký to má cíl? Co je to za ocenění? Je to ocenění na podporu vyzvídání státních tajemství? Na podporu páchání zločinů?“

Předsedové taiwanských opozičních stran Národní strany (Guomin dang) a Lidové strany (People First Party) Ma Ying-chiu a Huang Yi v rámci pětičlenné komise jednali 8.12. o sloučení obou stran. Dospěli ke shodě ve třech bodech, a to že nejprve bude dosaženo názorové jednoty v rámci Lidové strany, následně budou slučovány jednotlivé pozice aparátů obou stran a jejich zástupců ve veřejné správe. V první etapě tohoto procesu budou navrženi společní kandidáti pro komunální volby v Taibeii a Gaoxiongu. Třetím bodem je budování vzájemné důvěry, společného systému, naslouchání veřejnému mínění, rozvoj vlastních předností apod.

Čínské úřady 8.12. oznámily, že další nehoda v uhelném dole si vyžádala nejméně 74 životů a dalších 32 horníků je nezvěstných. K nehodě došlo ve středu v dole Liuguan tun u města Tangshan v provincii Hebei. Po výbuchu se podařilo dostat na povrch pouze 30 lidem. Podle agentury Xinhua je předběžnou příčinou výbuchu nahromadění důlního plynu. Nebezpečná úroveň plynu komplikuje průběh záchranných prací. Podle zpráv z 10.12. počet mrtvých stoupl na 90 a nezvěstných je 18 lidí. Záchranné práce stále pokračují. Podel zpráv agentury Nová Čína jsou štoly v dole velmi poškozené a větrací systém nedokonalý, což vede k hromadění metanu a oxidu uhelnatého v dole a komplikuje záachranné práce.

Agentura Reuters 9.12. oznámila, že ve obci Dongzhou Zhen blízko města Shanwei v provincii Guangdong došlo ke střetů mezi vesničany, protestujícími proti nedostatečné výkupní ceně za půdu pro stavbu elektrárny, a ozbrojenou policií. Po střetech policie obec uzavřela. Podle sdělení obyvatel policie při potlačení nepokojů použila střelbu. Hongkongská média přinesla zprávu, že provinční výbor a odbor veřejné bezpečnosti KS Číny v provincii Guangdong zahájily vyšetřování incidentu a nechaly odebrat podezřelým důstojníkům cestovní doklady, aby jim zabránily uprchnout. Podle zpráv z 10.12. počet mrtvých možná dosahuje až dvaceti, dotčení úředníci se navíc snaží uplatit vesničany a zakrýt své protiprávní jednání. Pokud by se počet 20 mrtvých potrvrdil, bylo by to nejvíc lidí zabitých během potlačování demostrace od událostí na náměstí Tiananmen v roce 1989. Téhož dne úřední místa poprvé přiznala, že velitel zásahu při potlačování nepokojů pochybil, 3 obyvatelé byli zabiti a 8 zraněno, z toho 3 bojují o život. Velitel, který nařídil střelbu, byl vzat do vazby. Plně ozbrojené policejní složky dosud hlídkují v obci a vyžadují po obyvatelích zachování pořádku.

V Šanghaji byl 10.12. slavnostně otevřen hlubokomořský přístav Yangshan a související celní zóna. V Šanghaji dosud nebyl žádný hluboký přístav. Přístav Yangshan je největší přístav vybudovaný za vlády KS Číny, první etapa si vyžádala investice ve výši 14 miliard yuanů (RMB).

Připraveno podle čínských zpravodajských serverů. V originální jazykové mutaci můžete číst zde.

O ohlasu návštěvy premiéra Wen Jiabaoa v ČR pro Vás připravujeme zvláštní článek podle originálních čínských informačních zdrojů.

Editor:Martin Kříž;Autor:Jiří Hudeček (jiri.hudecek@cinsky.cz;martin.kriz@cinsky.cz)