Státní podnik Lesy ČR zakládá společnou firmu v Číně

07. 11. 2005
Společný podnik, jehož založení v Číně připravuje český státní podnik Lesy ČR s tamními podnikateli v městě Shizuishan, na perspektivní asijský trh postupně přiláká kromě lesníků i další obory."Počítáme s následným vybudováním celé infrastruktury pro navazují zpracovatelské provozy," potvrzuje záměr ministr zemědělství Petr Zgarba.Počítá se tak s výstavbou pily, dalších dřevozpracujících podniků i centra pro výrobu elektřiny z biomasy. Spolu se státním podnikem Lesy tak budou mít šanci i soukromé české firmy. Ty však upozorňují, že Čína je pro lesnické podnikání sice ohromnou šancí, ale stejně tak i dost rizikovým a obtížně zvládnutelným trhem.

Jiné mravy, jiné normy

Podnikat v čínském lesnictví chce totiž podle České asociace podnikatelů v lesním hospodářství dlouholeté zkušenosti. Firmy z dřevařsky vyspělých zemí teď proto založily i společnost, která se bude starat v Číně o osvětu v oboru."Lidé tam totiž mají jinou mentalitu, třeba naše středoevropská péče o obnovu lesa jim nic neříká," připomíná ředitel asociace Jiří Kořínek."Například kolegové z Kanady nebo Německa nás nedávno upozornili, že je potřeba počítat také s úplně jinými technologickými normami pro využívání dřeva. V Číně třeba nesmíte postavit dřevěný krov," říká.Státní Lesy však počítají právě s tím, že v asijské velmoci prosadí i své know-how, včetně možností, jak dřevo využívat. "Export takového know-how je výborným vývozním artiklem," zdůrazňuje poslankyně Veronika Nedvědová (ODS), šéfka sněmovního podvýboru pro lesnictví.

Postupné kroky

Státní firma ubezpečuje, že se nevrhá do projektu bezhlavě. Nejprve vznikne modelový projekt na zalesnění deseti tisíc hektarů nyní holé půdy. Pak se plocha zvýší postupně až na sto tisíc hektarů a zatím konečný cíl je stanoven na zalesnění až téměř tří set tisíc hektarů. To už bude bezmála čtvrtina celé výměry, jakou dosud obhospodařují státní Lesy v Česku.Zároveň se zalesňováním se česko-čínská firma bude starat už o existující lesy, a zajišťovat v nich těžbu i jejich obnovu. Na to pak navážou zpracovatelské obory.

Expandují i další firmy

V zájmu o zahraniční trhy nejsou české Lesy zdaleka ojedinělé, spíš dohánějí zpoždění. Globalizace nyní nutí většinu evropských lesnických firem, a to i státních, k expanzi.I české Lesy už letos ohlásily, že se chystají vstoupit také na Ukrajinu. Podobně postupují například i Rakouské spolkové lesy (ÖBf), které kvůli zahraničním aktivitám vytvořily s finskými státními lesy Metsähallitus společný podnik Foria. Ten už získal práva na těžbu a další lesnické práce například v Rumunsku nebo v Rusku.Samotné rakouské lesy ÖBf se pak účastní restrukturalizace lesnictví na Slovensku nebo v Bulharsku. Pronikají dokonce až na Novou Guineu, kde zatím staví lesní cesty s cílem proniknout časem do tamního dřevařského byznysu.
Martin Mařík